Skip to main content

Indefra ud forståelsen

Indefra ud – forståelsen er en moderne psykologisk forståelse, der fokuserer på den grundlæggende oplevelse af menneskets bevidsthed og mentale velbefindende. Denne tilgang blev udviklet af den skotske filosof og lærer Sydney Banks i 1973. Hans indsigt udsprang af en personlig oplevelse, som han beskrev som en dyb spirituel opvågning, der gav ham en ny forståelse af sindets natur. Siden da har denne forståelse spredt sig langsom rundt i verden, og den kom til Danmark for ca. 10 år siden.

Man kalder denne forståelse for flere forskellige ting, indefra – ud, medfødt sundhed eller De Tre Principper.

Hvad er De Tre Principper?

De Tre Principper er et forsøg på at forklare de fundamentale kræfter bag menneskets oplevelse af livet. De består af:

Livskraften (På engelsk: Mind): Livskraften er den energi, der ligger bag alt levende. Det repræsenterer det kreative potentiale i alt levende og er en kilde til visdom og klarhed.

Bevidstheden (Consciousness): Bevidsthed er det, der gør os i stand til at opleve livet. Den fungerer som en slags projektor, der bringer vores tanker til live og gør dem til vores virkelighed.

Tanke (Thought): Princippet Tanke er den kreative mekanisme, der skaber vores tanker, som vi bruger til at forme vores oplevelse af verden. Ifølge Banks skaber tanker vores følelser og perceptioner, hvilket betyder, at vores virkelighed er et produkt af vores egne tanker fra øjeblik til øjeblik.

Tanker

I min klinik taler vi ofte om tanker. Vi har en tendens til at gruble over det, vi tænker. Det er helt naturligt, for vi har lært, at vi skal bruge vores intellekt og lytte til vores tanker. Problemet er, at vi ofte misforstår, hvordan vi skal bruge det, der kommer til os. Tankerne er nemlig ikke en del af os selv, de strømmer så at sige igennem os og forsvinder igen. Problemerne opstår tit, hvis vi holder fast i neghative tanker og dyrker dem.

Hvis man tager tankerne for gode varer, så kan man hurtigt blive et offer for sine mørke, negative tanker. Vi producerer i gennemsnit en tanke hvert andet sekund. Nogle af dem er positive, glade, opløftede, optimistiske, mens andre er negative, pessimistiske, sorgfulde eller aggressive. Alle vores tanker er okay, for det er bare tanker. Hvis vi tror på, at vi skal tage fx de triste tanker alvorligt og derfor holder fast i dem, så bliver vi triste. Vi kan vælge at dyrke den triste tanke og ligefrem svælge i det dårlige humør. Eller vi kan lære at stole på, at der kommer en ny tanke om et øjeblik.

Hvis vi vælger det sidste, så forsvinder den triste tanke og der kommer en frisk. Når det går op for os, at vi skaber vores egen oplevelse af den virkelighed, vi befinder os i, så bliver det meget lettere at være tilstede i den.

At være til stede er et meget centralt begreb i denne sammenhæng. Har du tænkt på, at enten så kan vi være i nuet, eller også kan vi være ude af det. Mange mennesker bruger tid og energi på at dvæle ved oplevelser, de allerede har haft. Men fortiden eksisterer faktisk ikke mere. Den er brugte minder, som vi kan vælge at forkaste eller vælge at dyrke.

En god oplevelse med sine kære er dejlig at mindes, mens man hurtigt glemmer en ligegyldig oplevelse, hvor man stod og sumpede ved busstoppestedet kl 7 om morgenen. Men hvad så med ubehagelige oplevelser i fortiden? Nogen har en tendens til at holde fast i dem som “en del af min historie”. Men det er også bare gamle brugte minder, som vi kan vælge at dyrke eller lægge lidt væk. Det sætter os pludselig fri.

Vi kan ikke opleve noget uden disse tre principper

Konsekvensen af dette er, at vi ikke er i stand til at opleve noget som helst, hvis ikke alle disse tre principper er i spil.

Vores oplevelse af livet skabes altså indefra og ud, ikke udefra og ind. Det betyder, at det ikke er de ydre omstændigheder, der bestemmer, hvordan vi har det, men hvordan vi tænker om dem.

Negative følelser og stress opstår, når vi tager vores tanker for seriøst eller mister forbindelsen til det universelle sind og dets naturlige ro og visdom.

Når vi indser, at vores tanker er midlertidige og skabt af os selv, kan vi lettere give slip på dem og vende tilbage til en tilstand af indre ro og klarhed.

Det lyder virkelig simpelt, og man kunne spørge: Hvis det er så simpelt, hvorfor har jeg aldrig hørt om det før? Hvorfor ved alle mennesker det ikke? Jeg har spurgt mig selv  om det samme. Og hvis du vælger at tage samtaler hos mig eller hos en af de mange andre coaches og psykologer, der arbejder med denne forståelse, så vil du opdage, at det rent faktisk er så simpelt.

Vi tager det stille og roligt, og jeg skal nok forklare, komme med eksempler osv. Men du vil hurtigt opleve, at du kan se eksemplerne i dit eget liv, for de tre principper gælder også for dig. De gælder for os allesammen.

Hvordan adskiller De Tre Principper sig fra andre psykologiske tilgange?

I modsætning til mange traditionelle psykologiske teorier eller terapier fokuserer De Tre Principper ikke på at analysere fortiden, ændre tankemønstre eller give strategier til at håndtere stress. I stedet handler det om at forstå den fundamentale måde, sindet fungerer på. Når denne indsigt opnås, sker positive ændringer ofte spontant og naturligt.

 

Hvor bruges De Tre Principper i dag

De Tre Principper bruges i dag inden for en række områder, herunder:

  • Mental sundhed og velvære
  • Konfliktløsning
  • Ledelse og organisationsudvikling
  • Uddannelse og coaching
  • Misbrugsbehandling

Mange mennesker fortæller, at denne tilgang hjælper dem med at opleve mere ro, glæde og frihed, da de begynder at se deres egne tanker som forbigående og ikke absolutte.

 

Hvor kan man lære mere?

Hvis du ønsker at dykke dybere ned i forståelsen af De Tre Principper, kan du finde bøger, videoer og foredrag af Sydney Banks, såsom “The Missing Link” og “The Enlightened Gardener”. Find dem på www.3pbutikken.dk, der har et kæmpe udvalg.

På Youtube finder du et væld af videoer med både danskere og folk fra andre lande, der fortæller om principperne.